2022. HATÁRTALANUL

"Megyünk és örülünk Erdélynek" HAT-KP-1-2021/1-000637

„ Megyünk és örülünk Erdélynek”

HAT-KP-1-2021/1-000637

A  „Megyünk és örülünk Erdélynek.” című pályázatunk a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg, így Hevesi Sándor Általános Iskola hetedik osztályos diákjai 4 kísérő tanárral a Határtalanul Program keretében 2022. május 16-tól 20-ig felejthetetlen napokat tölthetett Erdélyben.

Előkészítő órák

Az előkészítő órákon (2022. április 22. és 27.) ismertettük a tanulókkal a Határtalanul programot, felvázoltuk nekik az útvonalat. Előadást tartottunk Erdély és Magyarország több mint ezer éves kötődéséről. Elméletben ismerkedtünk Erdély történelmi, irodalmi, néprajzi, természeti kincseivel. Prezentációt készítettünk a tervezett helyszínekről. Tanulóink páros munkával számoltak be a nevezetességekről. Csoportmunkában játékos vetélkedőt szerveztünk az egyes helyszínekhez kapcsolatos történelmi eseményekből. Tudatosítottuk számukra, hogy ez a vidék a történelmi Magyarország részét képezte 1920-ig.

  

Tamási Áron-emlékév kapcsán az író születésének 125. évfordulójára emlékeztünk. Műveiből olvastunk fel részleteket.

Fakultatív előkészítő tevékenység során műsorral készültünk a gyergyószentmiklósi Vaskertes Általános Iskola hetedikes diákjai számára. Magyarságtudatunkat hazaszeretetről szóló versekkel és dalokkal erősítettük.

A kirándulás helyszínei: Nagykanizsa - Doboz- Nagyszalonta – Nagyvárad - Gyalu (szállás) – Kolozsvár –Marosvásárhely- Torockó-Tordai-hasadék –Szováta – Gyergyószentmiklós (szállás) – Korond - Gyilkos-tó- Békás-szoros – Székelyudvarhely – Parajd – Farkaslaka- Csernakersztúr (szállás) –Vajdahunyad – Arad – Nagykanizsa

Megvalósult programok:

Első nap: Nagyszalontán meglátogattuk az Arany János Emlékmúzeumot a Csonkatoronyban. Majd felkerestük Arany János rekonstruált szülőházát.

      
 

Nagyváradi székesegyházban megnéztük Szent László ereklyéjét, melynek kapcsán felelevenítettük a Szent László királyunkról tanultakat. Megtekintettük a várost, ahol Ady leginkább otthon érezte magát, mint írta „itt egymásra találnak az emberek.”

      

Szállásunk Gyalun volt. (történelem órákról és Gárdonyi: Egri csillagok c. regényből ismerhetitek a települést)

Második nap: Kolozsváron megtekintettük a Mátyás-szobrot, Mátyás király szülőházát. Itt felelevenítettük Mátyásról tanult történelmi ismereteinket, versenyt rendeztünk, hogy ki tud több Mátyás mondát felsorolni. Szent Mihály templom a gótika egyik legszebb alkotása Kolozsvár főterén.

      

Majd út közben megálltunk a Tordai-hasadéknál. Mivel esőre állt az idő, a túra helyett felkerestük a tordai sóbányát, mely természetvédelmi területen található. A bányászathoz és a só szállításához használt berendezések jó állapotban maradtak fenn, így egy időutazást tettünk egy egyedül álló természeti látványosságban. Utunkat Torockóra folytattuk, ahol a mondás szerint a nap kétszer kel fel, a Székelykő lábánál. A főtéren megvan még az ún. vajor, a forrás táplálta vízmedence. Torockón áll a történelmi Magyarország legrégebbi faháza is.

        

Segesvár felé vettük utunkat. A város nevezetességeit idegenvezető segítségével fedeztük fel. Sok érdekes információt osztott meg velünk. Segesvár fő látnivalója a középkori vár az óratoronnyal. Segesvár városa melletti – mai tudásunk szerint - csatában esett el Petőfi Sándor. A színes középkori házak közötti zegzugos utcákon járva jutunk el a különféle céhekről elnevezett bástyákig, s az egyik bástyához közeli parkban találjuk Petőfi Sándor mellszobrát.

 

                                

                           

Fehéregyháza mellett is emléket állítottak a szabadságharcban elesett költőnek.

 

Megérkeztünk Gyergyószentmiklósra, ahol két éjszakát töltöttünk.

Harmadik nap: Gyergyószentmiklóson ismét örömmel fogadtak bennünket a helyi Vaskertes Általános Iskola hetedikes tanulói, ahol egymásnak műsort mutattunk be, majd tanulóink átadták ajándékokat. Majd tettünk közösen egy sétát a városban.

                    

                    

Az iskolai program után elindultunk a Békás-szoroshoz a Király-hágón keresztül. A szurdokvölgyben, a Békás-patak mentén tettünk egy nagy sétát, közben megcsodáltuk a lucfenyőket, a fajgazdag, ritka és őshonos növényfajokkal (békási csűdfű, kőhúr, havasi gyopár) borított mészkősziklákat is. Az Oltárkő páratlan szépségű. Gyilkos-tóhoz, Erdély legszebb torlasztavához kirándultunk. A tó körüli séta során megismerkedünk a tó kialakulásával, legendájával a tanulóink által.

                

                                 

Este vacsora után felkerestük a Böjte atya által működtetett Szent Anna Gyermekotthont, ahol átadtuk a tanulók által hozott adományokat, aminek nagyon örültek az otthon lakói.

                   

 

Negyedik nap: Szovátai Medve-tóhoz indultunk egy rövid túrára. Két tanuló ismertette a tó kialakulásának körülményeit, nevének változásait.

     

Korondon megnézhettük, hogyan dolgozzák fel a parajdi sót. A bemutató után a tanulóink ajándékba kaptak sónyalókát.

          

Fábián Gergely „Geri” bácsi elmesélte nekünk a székelykapu történetét, elmagyarázta a faragások jelentését. Majd megcsodálhattuk a szebbnél szebb kézműves termékeket, és természetesen vásároltunk ajándéknak valókat.

                           

Farkaslakára folytattuk utunkat. Az idén Tamási Áron születésének 125. évfordulóját ünnepeljük. Az emlékév kapcsán felkerestük Tamási Áron sírját és elhelyeztük a koszorúnkat. Műveiből olvastunk fel. A témanapon az alsósok egy meséjéből illusztrációt készítettek. Szülőháza ma emlékház.

        

Szejkefürdőn van eltemetve Orbán Balázs író, történész és etnográfus. (Mesegyűjtőként is ismerhetitek.) Megírta Székelyföld monográfiáját. Sírja előtt székelykapuk sorakoznak.

                           

Vajdahunyad várának "a várak királyának" a megtekintésével folytatódott utunk, melynek során felelevenítettük a Hunyadiakról, Bethlen Gábor erdélyi fejedelemről tanultakat.                                     

                       

A negyedik éjszakát Csernakeresztúron töltöttük.  A panzió tulajdonosa vacsora után mesélt nekünk arról, hogy milyen nehéz a szórványban magyarnak lenni. Mesélt a bukovinai székelyek történelméről, sorsukról.

Ötödik nap: Útnak indultunk hazafelé. Útközben megálltunk Dévánál. Felelevenítettük Kőmíves Kelemen balladáját.

Aradon felkerestük a vértanúk emlékhelyeit, mert az idei városi október 6-i emlékműsort a vértanúk emlékére tanulóink adták. A verseket a tanulók itt is elszavalták.

          

Mindannyian örökre szívünkbe zártuk az itt átélt élményeket és a Nemzeti Összetartozás Napján megrendezett iskolai témanap keretében megosztottuk ezeket iskola többi tanulójával is.

Határtalanul értékelő óra (2022. május 25.)

A kiránduló gyerekek csoportmunkában tablót készítettek, mellyel élményeikről számoltak be fényképek, úti beszámolók alapján ppt-éket a 6. évfolyam tanulói számára, hogy felkeltsék az érdeklődésüket a Határtalanul Program iránt. Összefoglaltuk azokat az ismereteket, melyekkel gazdagabbak lettünk kirándulásunk során. Megbeszéltük, hogy mely tanórákon tudjuk hasznosítani a megszerzett tudásunkat és azt, hogyan erősödött magyarságtudatunk, hogyan váltunk jobb közösséggé.

       

Határtalanul témanap

2022. június 3-án a Nemzeti Összetartozás Napján határtalanul témanapot szerveztünk iskolánkban. Az alsó tagozatos gyerekeknek Hunyadi Mátyásról szóló mondát bemutató színdarabot adtak elő a negyedikesek. Illusztrációt készítettek Tamási Áron egyik meséjéhez. A felsősöknek történelmi és irodalmi vetélkedőt szerveztünk, a kiránduló gyerekek élménybeszámolót tartottak társaiknak. I. világháború és Trianon előadás címmel hagyományőrzőket hívtunk rendhagyó történelemórákra. A 7-8. osztályosok megtekintették Tvrtko: Túl minden határon c. filmjét is. A nap megkoronázása a trianoni emlékműsor volt, amely még inkább erősítette a tanulók magyarságtudatát. A témanapról a helyi televízió is beszámolt.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mottónk:

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.“ /Tamási Áron/

Legyünk otthon Erdélyben, szeressük Erdélyt!

Pályázatok

Logo NTP
Határtalanul pályázat
Okosan a pénzzel!
Örökös Boldog Iskola
Csodaszarvas
Logo ESZA
A Magyar Judo Szövetség iskolai judo programjának partneriskolája
Örökös ökoiskola
Erzsébet tábor
Logo Határtalanul