2017. Határtalanul

“Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Délvidéken”

Előkészítő órák 2017. április 21. és május 2.

Kanizsa Tv: Határtalanul – Ismét útra kelnek a Hevesis diákok

Kirándulás a Délvidéken május 12-16.


MAGYAR TÖRTÉNELMI ÉS KULTURÁLIS KINCSEK NYOMÁBAN, SZLOVÉNIÁBAN ÉS HORVÁTORSZÁGBAN

Hevesi Sándor Általános Iskola -Nagykanizsa (2017. május 12-16.)

 

 


 

 

1.nap Muravidék és a Vendvidék

Indulás: 07:30-kor Nagykanizsáról.

09:30-11:30 Dobronak (Lendvavásárhely) faluban Közép-Európa legnagyobb orchidea farmján teszünk látogatást, ahol trópusi dzsungelben nevelik a növényeket. A legkülönbözőbb trópusi növényeket láthatjuk vezetett séta keretében (kakaó cserje, vanília bokor, banánfa, élő zöld fal, különböző pálmáfélék és orchideák, stb.)

12:15-15:30 A dobronaki két tannyelvű általános iskolában teszünk látogatást. Ismerkedünk a helyi diákokkal, bemutatjuk településünket és iskolánkat. Átadjuk ajándékunkat, amellyel emlékezetessé szeretnénk tenni a találkozást.

15:40-16:50 A Dobronak település határában található Bakónaki-tótól elsétálunk a közeli erdőben megbújó, csodálatos gyógyító erővel bíró Szent Vid forráshoz, és a felette lévő Szent Vid kápolnához.

17:00-18:50 Másfél órás könnyű túra a felsőszölnöki hármashatárra. A helyszínt Szlovénia (Türke) felől közelítjük meg. Három ország három településének (Felsőszölnök, Türke, Tóka) polgármesterei avatták fel hajdan ezt a háromoldalú gúlát, amely nem csupán a trianoni, hanem az 1919-es Saint-Germain-i békediktátumra is emlékeztet. A 384 m magasságban emelt emlékművet körbesétálva 3 országban lépkedünk – ma már vasfüggönymentesen, szabadon.

 

19:30 Mártonhelyen betérünk a csodálatos 14. századi, egyhajós, gótikus templomba, melyen Szent Kristófnak, az utazók védőszentjének hatalmas külső falfreskója látható. A 14. századi freskókészítő mester Aquila János a magyar eredetmítosz nyomán ázsiai nomád arcvonású ábrázolásokat hagyott ránk.

20:00-kor Érkezés Hodosra, szállásunkra. Ismerkedünk muravidéki gasztronómiával: helyi szakács vezetésével készítjük el a „bogrács” nevű jellegzetes egytálételt. Vacsora után muravidéki dalokat énekelünk, és népi gyermekjátékokat játszunk. Kerkavidéki és muravidéki népmeséket mondanak a tanulók egyénileg és párban.

 

2.nap- Lendva – Zágráb

08:30-Indulás Hodosról

10:00-13:00 Lendvára, a szlovéniai magyarság szellemi központjába utazunk. A szakrális Szentháromság kápolnát keressük fel elsőként, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Mura-völgyre. A török kiűzésének kápolnájában Hadik Mihály kapitány üvegkoporsóját, benne múmiáját látjuk. A Bánffy-Esterházy várkastély innen néhány percre van: megtekintjük benne a néprajzi gyűjteményt, ahol a híres Kerka-vidéki, Trianon által kettévágott tájegység, a különleges népművészettel büszkélkedő Hetés tájegység szőtteseit is megcsodálhatjuk. Lendva híres szülötte Zala György, a Hősök tere és az aradi Szabadság-szobor alkotója (sok egyéb műalkotás mellett), az ő emlékmúzeumát szintén a várban találjuk, ahol a fő műveinek méretarányos makettjeit láthatjuk. A belváros további érdekessége (kívülről látjuk őket) a barokk Szent Katalin plébániatemplom a Szent István szoborral és a Makovecz Imre által épített kultúrpalota. Betérhetünk a Lendva Polgárosodása és Esernyőgyártása Múzeumba is, amely ingyenesen látogatható.

15:30-tól Városnéző sétára indulunk Zágrábban, Horvátország fővárosában. Meglátogatjuk a Káptalandombon emelt székesegyházat, benne a Szent István kápolnával, ahol Szent László koronázási palástját is látjuk. Itt nyugszik Erdődy Tamás, valamint az 1919-es újratemetésük óta Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter is. A Káptalandombi városrészből átsétálunk a Felsővárosba (Gradac), itt találjuk a Jellasics-teret, valamint a Szent Márk-teret a Szent Márk templommal, rajta Horvátország és Zágráb címerével.

Utána: szállás elfoglalása a Zagreb Youth Hostelben, majd vacsora.

 

3.nap Tersatto vára, Fiume és a „Magyar Tengerpart”

11:00-tól érkezés Fiumébe, azon belül is Tersattoba. A Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája magyar hadihajók emlékét őrzi (a Szent István, Viribus, Unitis, stb.). "Az egész magyar hadiflotta itt parádézik a tersattói kápolna belső falán." Felsétálunk Tersatto várába, amelyet a Frangepánok építettek a 13. században.

Megérkezéskor: Szállás elfoglalása a Rijeka Youth Hostelben.

Utána: Megismerkedünk Fiume történelmi belvárosával, a korzón található az Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival. A magyar időben épült a piac, a színház, és egyéb fontos épületek: a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza. Felkeressük a magyar feliratú kikötői bólyákat és a Baross emléktáblát.

 

4.nap Lovran és Abbázia

Délelőtt és délután: A monarchia világa elevenedik meg a horvát tengerparton, hiszen Fiume (Rijeka) mellett Abbázia (Opatija) volt a magyar üdülőhely a Kvarner-öbölben. Mesebeli sétát teszünk az egész horvát tengerpart talán legszebb, legromantikusabb sétányán. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig (Opatija). A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival. Lovran ékszerdoboz óvárosában találjuk azt a villát, ahol Feszty Árpád is elhunyt (emléktábla). Felkeressük Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelyét Voloskón, melyet szintén emléktábla jelöl. Lovran kitűnő strandja jó időben kellemes kikapcsolódást nyújt mindenki számára.

Hajókirándulást tervezünk a Kvarner öbölbe,ebéd (helyi specialitások) a hajón. Abbázia minden villájához gazdag, sokszor nemesi származású magyar családok története fűződik, itt kezdjük sétánkat, felidézzük néhány család történetét. Sétálunk a tengerparton a híres, sziklába vájt sétányon és felkeressük a Hotel Palace Bellevue-t, amely Markusovszky Lajos 1848-49-es tábori főorvos utolsó lakhelye volt. Emlékét tábla őrzi a szálloda falán.

Fakultatív esti séta Fiumében.

 

5.nap Látogatás a Zrínyiek és az Erdődyek birodalmában

Indulás 08:30-kor Fiuméből.

10:30-12:00 A Kulpa-folyó partján, egy sziklaormon épült fel Ozalj vára. A 14. századtól a Frangepánok, majd 1550-től a Zrínyieké lett, akik 1671-ig, Zrínyi Péter kivégzéséig birtokolták. Itt született mind a szigeti hős Zrínyi Miklós (1508-ban), mind a költő és hadvezér Zrínyi Miklós (1620-ban) és nem utolsósorban Zrínyi Ilona (1643-ban), aki II.Rákóczi Ferenc fejedelem anyja volt. Az ozalji várban őrzik azt a pallost is, amellyel 1671.április 30-án Bécsújhelyen lefejezték Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet. Ozalj a magyar történelmi emlékezet része. Zrínyi Miklós a szigetvári hős palotát építtetett a várban, mely 1556-ban lett készen. Erre emlékeztet az épület emeleti részén látható NICO COM ZR 1556 (Nicolaus comes Zriniensis 1556) felirat.

14:00-16:30 Varasd mintegy 200 évig Horvátország fővárosa volt. Városnézésünk során felkeressük az Erdődyek várkastélyát és teszünk egy sétát Európa talán legszebb barokk belvárosban. Itt találjuk a Megyeházát, a Draskovics Palotát, a székesegyházat és a gyönyörű városházát is.

16:45-17:00 Felsőzrínyifalván (Gornji Kuršanec) megkoszorúzzuk azt a Zrínyi-obeliszket, amelynek eredetije Csáktornány, a Muraközi Múzeumban állították fel. De vajon valóban vadászbaleset történt? Ismertetjük és mérlegeljük a tragédia körülményeit. A bejáratánál található „Zrínyi Péter búcsúja” emlékműnél felidézzük a Wesselényi-féle összeesküvés történetét, amely Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc kivégzéséhez is vezetett.

17:15-18:30 Csáktornyán, a Zrínyiek sasfészkében teszünk sétát. A csáktornyai vár ma a Muraközi Múzeumnak ad otthont. Rövid szabadidő a városban.

Hazaérkezés Nagykanizsára 19:30-kor.


 

Beszámoló óra 06.01.

Témanap 2017.06.12.

Kanizsa Tv: Újra itthon

Pályázatok

Okosan a pénzzel!
Határtalanul pályázat
Logo ESZA
Örökös Boldog Iskola
Erzsébet tábor
Örökös ökoiskola
Logo NTP
Logo Határtalanul
Csodaszarvas
A Magyar Judo Szövetség iskolai judo programjának partneriskolája